جیمی کارتر در مقالهای که در روزنامه واشنگتن پست روز پنجشنبه به چاپ رسید به «جنگ غیر ضروری غزه» میپردازد و روایت خود از رویدادهایی که منتهی به بروز جنگ شد را بیان میکند.
جیمی کارتر مطلب خود را با این جمله شروع می کند «من بر اساس تجربیات شخصی خود، می دانم که اسرائیل به سادهگی میتوانست از اشغال غزه اجتناب کند».
رئیسجمهوری اسبق آمریکا در مورد جزئیات مشاهدات سفر خود به اسرائیل و مناطق فلسطینی در بهار گذشته مینویسد: «با وجودیکه میزان تلفات ناشی از حملات حماس به شهرهای جنوبی اسرائیل بسیار ناچیز بود (۳ نفر در طی ۷ سال) اما به خوبی قابل مشاهده بود که ساکنان این شهرها در حالت وحشت دائم به سر میبرند. در دیداری که با شهروندان این نواحی داشتم آنها از اینکه دولت اسرائیل نتوانسته از طریق دیپلماتیک و یا نظامی مانع از ادامه این حملات جلوگیری کند، ناراضی بودند».
جیمی کارتر در ادامه این مطلب به اقدامات و تماسهای خود با مقامهای کشورهای منطقه و با هدف بررسی احتمال یک نوع آتشبس بین اسرائیل و حماس اشاره میکند و مینویسد «از طریق عمر سلیمان رئیس سازمان اطلاعاتی مصر که بین اسرائیل و حماس میانجیگری میکرد دریافتیم که اختلاف اصلی بین دو طرف این است که حماس خواستار مذاکره بر سر یک آتشبس همه جانبه است که غزه و کرانه باختری رود اردن را شامل شود، ولی اسرائیل میخواهد فقط و فقط در مورد غزه گفتگو کند».
جیمی کارتر در ادامه مطلب خود که در واشنگتن پست چاپ شده به وضعیت اسفبار مردم غزه اشاره میکند و با تکیه به گزارش های فرستاده ویژه سازمان ملل متحد مینویسد «کمبود مواد غذایی در غزه بسیار مشهود بود و بیش از نیمی از ساکنان این منطقه مثل مناطق فقیر و گرسنه آفریقای سیاه زندگی میکردند».
نویسنده در ادامه اشاره میکند که پس از مناطق فلسطینی، به دمشق سفر کرده و در آنجا با گروهی از رهبران حماس و گروههای دیگر فلسطینی ملاقات کرده است، «رهبران فلسطینی مدعی بودند که پس از سالها محاصره اقتصادی غزه و بینتیجه ماندن تلاشها برای گفتگو با اسرائیل تنها راه برای انعکاس نیازهای بشردوستانه آنها شلیک راکت به سمت خاک اسرائیل است».
به نوشته جیمی کارتر در آن دیدار رهبران ارشد حماس در دمشق با بررسی یک طرح آتش بس فقط برای غزه موافقت کردند به شرط آنکه اسرائیل به غزه حمله نکند و جریان انتقال نیازها و کمکهای بشر دوستانه به این منطقه به حالت عادی باز گردد.
«مقامهای حماس حتی پذیرفتند که هر طرح صلحی که دولت اسرائیل و محمود عباس رئیس دولت خود گردان فلسطینی در مورد آن به توافق برسند را بپذیرند، به شرط آنکه آن طرح یا در همهپرسی و یا با رأی دولت منتخب وحدت ملی فلسطینی، به تصویب برسد».
جیمی کارتر سپس به عدم پذیرش این طرحها از سوی اسرائیل اشاره کرده و مینویسد «جریان انتقال کمکهای بشردوستانه برای رفع نیازهای روزمره مردم غزه، هیچگاه به حالت عادی بازنگشت». به نوشته جیمی کارتر دولت اسرائیل حاضر نشد به هیچ عنوان با حماس مذاکره کند، هر چند شلیک راکت ها از سوی حماس به سرعت متوقف شد.
جیمی کارتر در ادامه به سفر بعدی خود به خاورمیانه، در اواخر پاییز گذشته میپردازد و مینویسد «در سفر خود به دمشق کوشش کردیم که آتش بس غیر رسمی ۶ ماهه را تمدید کنیم. دولت اسرائیل به شکل غیر رسمی به ما گفت که در صورتی که حماس شلیک راکت را متوقف کند، حاضر است ۱۵ درصد به حجم انتقال مواد مورد نیاز مردم، به غزه بیفزاید. مسلماً این شرایط مورد قبول حماس نبود و به این ترتیب جنگ آغاز شد».
رئیسجمهوری اسبق آمریکا نتیجه جنگ را اینگونه میبیند: «پس از ۱۲ روز نبرد وزارت دفاع اسرائیل می گوید که بیش از هزار هدف در نوار غزه با توپخانه و یا بمب مورد حمله قرار گرفته است. در تمام این مدت دولت اسرائیل با برخورداری از حمایت کامل واشنگتن با هر گونه درخواست بینالمللی برای آتشبس مخالفت کرده است. ۱۷ مسجد، مدرسه بینالمللی آمریکایی غزه، تعداد زیادی از خانههای مردم و زیرساختهای منطقه کوچک اما بسیار پر جمعیت نوار غزه، نابود شده است. تعداد تلفات غیرنظامیان رو به افزایش است و امکانات پزشکی و درمانی برای مجروحان بسیار ناچیز».
جیمی کارتر در پایان مقاله خود می نویسد: «امید این است با درک بی نتیجه بودن جنگ اسرائیل، حماس و آمریکا به نوعی توافق برای آتشبس دست پیدا کنند. توافقی که بر اساس آن شلیک راکت از سوی حماس متوقف شود و در مقابل جریان انتقال کمک و نیازهای بشردوستانه به درون نوار غزه از سر گرفته شود».
http://www.radiofarda.com/Article/2009/01/09/f10_Carter_Gaza_Israel.html