کشور قطر در تازهترین اقدام بلندپروازانه خود برای جذب سرمایهگذاریهای بینالمللی، موزه هنرهای اسلامی، ساخته یک معمار معروف آمریکایی، را افتتاح کرد.
موزه هنرهای اسلامی قطر، که آن را آی. ام. پئی آمریکایی طراحی کرده است، تازهترین مورد از اقدامات این کشور کوچک نفتخیز برای رقابت با همسایگان خود در امارات متحده عربی در جلب سرمایهگذاری و توجه بینالمللی به شمار میرود.
بیشتر بخوانید:
این موزه عظیم نخستین طرح بلندپروازانه است که در کشورهای حاشیه خلیج فارس تکمیل میشود و به مرحله بهرهبرداری میرسد.
این ساختمان پنج طبقه، که نمای یک قلعه را دارد، روی جزیرهای مصنوعی بنا شده و از مرکز شهر دوحه، پایتخت قطر، حدود یک کیلومتر فاصله دارد.
موزه هنرهای اسلامی قطر روز اول دسامبر ۲۰۰۸ [حدود چهل روز پیش] افتتاح شد.
مسئولان این موزه میگویند که طرح آی. ام. پئی، معمار آمریکایی، از معماری تاریخی اسلامی، بخصوص بنای مسجد احمد بن طولون در قاهره (متعلق به قرن نهم میلادی) الهام گرفته است.
آی. ام. پئی چینیتبار و اکنون ۹۱ ساله است. از دیگر طرحهای او میتوان به هرم شیشهای معروف افزوده شده به ساختمان موزه لوور، برج بانک چین در هنگ کنگ و ساختمان شرقی تالار ملی هنر در شهر واشینگتن اشاره کرد.
عبدالله النجار، رئیس اداره موزههای قطر، در بیانیهای که به مناسبت افتتاح موزه هنرهای اسلامی منتشر کرد گفته است: «این موزه سرآغاز فعالیتهای فرهنگی و هنری در قطر خواهد بود. بازدید کنندگان به چشم خواهند دید که خود این بنا نیز واقعا خارقالعاده است و مجموعههای هنری داخل آن نیز به همان اندازه خیره کنندهاند.»
در بخش آثار دائمی این موزه هشتصد اثر شامل کتاب، دستنوشته، کاشی کاری و دیگر اشیاء هنری است که از سراسر منطقه خاورمیانه و حتی هند و اسپانیا به قطر منتقل شدهاند.
نخستین نمایشگاه موقت که در محل این موزه بر پا شده است «ورای مرزها: هنر اسلامی در فرهنگهای دیگر» نام دارد و قرار است تا پایان ماه فوریه ادامه یابد.
روی آوردن به فعالیتهای فرهنگی
امیرنشینهای دوبی و ابوظبی میلیاردها دلار در دهه اخیر صرف تبدیل کردن شهرهای کوچک کویری خود به شهرهایی جهانی و شناخته شده کردهاند.
بخش اعظم سرمایهگذاریها در آن امیرنشینها ابتدا به طرحهای اقتصادی، سرگرمی و ورزشی اختصاص یافت ولی طی سالهای اخیر تلاشهایی نیز برای گسترش فعالیتهای فرهنگی و هنری نیز صورت گرفت.
به عنوان مثال امیرنشین ابوظبی بزودی میزبان اقمار موزههای معروف جهان خواهد بود و شعبهای از موزههای گاگنهایم نیویورک و لوور پاریس در آنجا افتتاح خواهد شد.
دوبی نیز در نظر دارد یک مجموعه فرهنگی، مشابه با محله موزههای شهر نیویورک، بنا کند.
محله موزهها در شهر نیویورک در حدود یک کیلومتری خیابان پنجم قرار دارد و ساختمان موزه اصلی گاگنهایم نیز در آن واقع شده است. طراحی موزه گاگنهایم اثر فرانک لوید رایت، معمار معروف آمریکایی در اواسط قرن بیستم، است.
http://radiofarda.com/Article/2009/01/09/f1_Qatar_Islamic_Museum.html